
Ce este protezarea?
Protezarea genunchiului este un tratament ortopedic, care presupune o intervenție chirurgicală la acest nivel, prin care se schimbă structura articulației distruse de artrită cu ajutorul unei proteze.
Când se recomandă o astfel de intervenție?
Artroplastia este adecvată pentru gonartroză, într-un stadiu avansat de distrugere a cartilajului articulației, după ce s-a trecut prin tratamentul non-chirurgical care presupune :
– tratament medicamentos antiinflamator,
– kinetoterapia
– fizioterapia
– injectiile cu cortizon
Iar acesta nu mai da rezultate, pacientul prezentând dureri majore localizate la nivelul genunchiului care pot radia la nivelul musculaturii coapsei sau al gambei, manifestate chiar și în timpul reapausului. Durerea fiind însoțită și de cracmente la mobilizarea articulației, dar și de scaderea semnificativă a mobilității.
Cum putem preveni deteriorarea articulației?
De cele mai multe ori dacă se oferă suficientă atenție și terapiile potrivite fiecărui stadiu, ideal de la începutul apariției simptomelor, pacientul poate stopa sau ameliora deteriorarea articulației pe o periodă semnificativă de timp. De aceea vă recomandăm să luați măsuri cât mai devreme, de la apariția primelor dureri. Iar pentru această fază a bolii vă stăm la dispoziție cu diverse forme de terapie precum kinetoterapia sau fizioterapia, tratamente pe care le vom personaliza pentru dumneavoastră și vă vom fi alături pe parcursul ședintelor, lucrând individual cu dumneavoastră pentru a putea observa și verifica fiecare detaliu în parte, detalii care vor duce la posibilitatea de a obține cele mai bune rezultate în cel mai surt timp.
Care sunt pașii recuperării după protezare?
Spitalizarea după o astfel de intervenție poate dura 3-5 zile, recuperarea putând începe din prima zi, când, sub supravegherea unui kinetoterapeut pacientul începe să execute mișcări ușoare ale articulației proximale și distale genunchiului.
Pacientul este incurajat să facă primii pași la două zile după intrevenție, el fiind îndrumat și sub stricta vedere a kinetoterapeutului, să se folosească de un cadru pentru a se deplasa.
Recuperarea completă durează între 3 și 6 luni, ea putând să se lungească pe o periodă mai mare de timp, dacă nu sunt respectați toți pași cu stictețe, iar recuperarea nu este executată corect și sub atenta privire a unui kinetoterapeut.
Pe parcursul recuperării programele de kinetoterapie trebuiesc schimbate și adaptate conform cu evoluția fiecarui pacient în parte, ținând cont de toate aspectele și particularitățiile acestuia.
Care sunt beneficiile recuperării?
- Înaite de a ajunge la intervenție
Dacă luăm măsurile porivite, la momentul portivit, puntem chiar să evităm o intrevenție de artroplastie, care este o intervenție complexă și are o durată de viață limitată la aproximativ 15 ani.
Cu un program personalizat puteți ajunge să vă întăriți articulațiile și musculatura periarticulară, lucru care va crește stabilitatea și va încetini degradarea precoce a cartilajului.
Elasticitatea și mobilitatea articulațiilor poate și ea să crească odată cu un program de prevenție a degradării articulațiilor, iar acest lucru este valabil pentru orice articulație din corp.
Atunci când lucrăm articulațiile, lucrăm bineînțeles musculatura, astfel că aceast lucru va duce la o îmbunătățire a calității vieții automat, fiind mai accesibile mișcări mai vaste, cărarea unor greutăți mai mari(cumpărături), creșterea rezistenței la efort, îmbunătățirea circulației periferice, etc.
2 După intervenție?
După cum spuneam, cu cât recuperarea este începută mai devreme, cu atât rezultatele mult așteptate vor sosi mai repede.

Principalele etape ale recuperarii sunt următoarele:
- Creșterea mobilității
- Creșterea forței
- Recâștigarea echilibrului
Dar ca beneficii ale recuperării mai putem enumera:
- Scăderea durerii
- Reducerea edemului post operator
- Scăderea considerabilă a timpului de recuperare
- Garantarea unei recuperări la nivelul maxim posibil, în timpul cel mai scurt posibil.
- Reluarea activitățiior zilnice într-un timp mai scurt
- Reluarea activitățiilor sportive(bineînțeles cu acordul medicului curant și la momentul îndicat de kinetoterapeut)