
- Ce este piciorul plat?
Piciorul plat este o deformare frecventă caracterizată prin coborârea sau prăbușirea arcadelor/ boltelor plantare.
Această deformare poate afecta ambele picioare sau doar un singur picior. Ca rezultat – partea inferioară a piciorului este în contact complet cu solul.
De reținut! Până la vârsta de 4 ani, platfusul este fiziologic.
- Clasificarea și cauzele
- Platfusul structural este datorat factorilor genetici.
În urma formării osului sau a articulației piciorului rezultatul inevitabil este o boltă plantară plată.
Notă: Dacă arcul piciorului este prezent atunci cand sunteți întins pe canapea dar, dispare atunci când vă ridicați în picioare, înseamnă că nu aveți un platfus structural.
- Platfusul funcțional este datorat următorilor factori:
- Leziuni, obezitate sau artrită;
- Vârsta, sarcina;
- Boli neurologice sau musculare: paralizia cerebrală, distrofia musculară, spina bifidus;
- Purtarea unor tipuri de încâlțăminte neadecvată (pantofi prea strâmți sau cu talpă prea subțire);
- Postură vicioasă;
- Tehnici incorecte de practicarea a vreunui sport.
- Cum ne dăm seama că avem un picior plat?
Vă aflați la mare sau la munte? Lăsați o urmă a piciorului în nisip/ zăpadă. E acea perioadă din an în care nu puteți pleca în vacanță la mare și zăpada nu și-a făcut apariția?
Există o rezolvare. Împrumutați acuarele și o pensulă, pictați-vă arcada plantară și pașiți încrezători pe o foaie de hârtie.
Rezultat: Dacă amprenta lăsată de piciorul vostru este lată și proeminentă, arcada fiind absentă (indicând că bolta plantară atinge solul), atunci piciorul vostru este unul plat.
- Modificări structurale
În timpul mersului, piciorul va călca spre partea interioară, maleola internă venind spre interior. Călcâiul este bombat și tinde spre exterior. La nivelul genunchilor va deveni prezentă așa numita patologie genu valgum sau genunchi în ”X”.
Tendonul lui Ahile este tensionat; musculatura gambei fiind contractată.

- Consecințele piciorului plat
Este esențial să știm că modul în care călcăm ne poate afecta întregul sistem osos și muscular, provocând afecțiuni grave precum:
- Fasceită plantară;
- Hallux valgus (mont) la nivelul halucelui;
- Talegii (pinteni) calcaneeni;
- Patologii asociate coloanei lombare, a șoldurilor sau a genunchilor: lombalgie, scolioză dorso-lombară, hiperlordoză dacă platfusul este bilateral, cifoză (în timp, în cazul în care nu va exista o corectare a posturii), durere femuro-patelară.
Tratament
- Kinetoterapia își găsește indicația în cazurile de picior plat asociat cu contractura tricepsului sural, frecvent manifestată prin dureri în regiunea posterioară a gambei. Piciorul plat asociat cu un valg calcanean și cu hiperlaxitate ligamentară beneficiază de asemenea de exerciții de tonifiere a tibialului posterior.
- Kinetoterapia NU are nicio indicație în cazul piciorului plat flexibil al copilului sub 4 ani. De fapt, rezultatele bune raportate de medici după aplicarea programelor de kinetoterapie la copiii mici cu picior plat nu reprezintă decât consecința evoluției naturale favorabile a afecțiunii.
- Fiziokinetoterapia axându-se pe manevre de stretching și relaxarea musculaturii gambei precum și tonifierea musculaturii stabilizatoare a genunchiului;
- Masaj stimulant, tonifiant;
- Talonete;
- Tapping;
- Orteză.