Prin drenaj se realizează presoterapie pentru stimularea sistemului limfatic şi îmbunătăţirea circulaţiei de întoarcere venoasă. Este un tratament complet, deoarece ajută la deblocarea ganglionilor limfatici obturaţi, normalizând circulaţia venoasă şi cea limfatică.
Fără exerciţiu fizic, muşchii se atrofiază, caloriile nu se consumă şi se depun sub formă de „aripioare”; sistemul limfatic nu drenează suficient şi ţesutul subcutanat, deja împănat cu celule grase, reţine apă. Aşa se explică celulita inestetică care se formează la suprafaţa pielii coapselor, feselor, şoldurilor sau burţii. Drenajul se efectuează prin presiuni uşoare, care acţionează asupra lanţurilor de ganglioni limfatici. Drenajul este, aşadar, o banală şedinţă de masaj, dar care ajută în menținerea unui corp sănătos și frumos şi conferă o stare de bine.
Drenajul limfatic complet se execută pe toate traiectele și ganglionii organismului (membre inferioare, trunchi, membre superioare și gât). Drenajul limfatic parțial se adresează cel mai frecvent traseelor limfatice ale membrelor imferioare și superioare.
Ca tratament, drenajul limfatic manual trebuie efectuat zilnic, pe o perioadă de maximum 4 săptămâni, după care se face o pauză de două – trei luni, timp în care pacientul va purta garment-ul de compresie și va continua gimnastica medicală. O ședință poate dura între 30- 50 minute în funcție de necesitate.
Drenajul limfatic poate fi potrivit unui numar mare de persoane care doresc să se detoxifieze și să se bucure de sănătate. Dacă nu ești pasionat de un stil de viață sănătos și sport, probabil că suferi de dureri articulare, umflături ale încheieturilor sau mușchilor. Drenajul limfatic manual poate să-ți vină în ajutor în combaterea și eliminarea acestor simptome. Există o legătură puternica între detoxifiere și efectele masajului limfatic. Cum sistemului limfatic îi lipsește o pompare a fluidelor, alta decât mișcarea naturala a corpului, circulația poate deveni lentă. Acest fapt poate duce la acumularea toxinelor și poate compromite abilitatea corpului de a transporta celule autoimune.
Există și contraindicații în cazul acestei proceduri medicale de recuperare, precum în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă decompensată, al femeilor însărcinate, al celor care prezintă inflamații acute cauzate de virusuri ori bacterii ori a celor care suferă de hipertiroidism, astm bronșic, tuberculoză, afecțiuni dermatologice, boli contagioase.
Terapia de drenaj limfatic are mai multe efecte-cheie în organism: