
Ce este scolioza?
Scolioza este o afecțiune care duce la apariția unei sau a mai multor curburi anormale la nivelul coloanei vertebrale în plan frontal.
Câteva lucruri de știut despre scolioză:
- Cel mai comun simptom al scoliozei este apariția curburii anormale.
- Gradele de scolioză variază de la 10-20 de grade (ușor), 20-50 (moderat) și sever (mai mare de 50 de grade).
- In general, cauza scoliozei este necunoscută (idiopatică).
- Diagnosticul se pune pe baza unei examinări fizice și pe baza unor tehnici imagistice precum: radiografia, computerul tomograf sau RMN-ul, care este recomandat să fie făcute pe toată lungimea coloanei.
- Scolioza poate fi tratată prin kinetoterapie, hidrokinetoterapie, fizioterapie, corsetare sau intervenție chirurgicală în funcție de severitate și de riscul agravării.
- Prognosticul pentru un individ cu scolioză poate varia de la bun până la favorabil, în funcție de cât de devreme este descoperită problema și cât de repede este tratată.
Purtarea unui corset nu va vindeca scolioza și cu siguranță nu va inversa curbura dar, în unele situații poate preveni progresia accelerată a scoliozei. Dispozitivul este realizat pentru fiecare pacient individual în funcție de: înălțime, greutate, tipul scoliozei.
Programul de recuperare al scoliozei
Scolioza nu este doar o curbură laterală a coloanei vertebrale, este o condiție tridimensională. Pentru a gestiona recuperarea scoliozei, kinetoterapia trebuie să lucreze pe toate cele 3 planuri ale corpului: sagital, frontal și transversal.
Kinetoterapia în scolioză poate avea un impact mare asupra stării pacientului. Pentru a maximiza potențialele beneficii, aceste exerciții trebuie să fie specifice scoliozei și personalizate în funcție de starea individuală a pacientului și introduse în programul de recuperare la momentul potrivit de kinetpterapeut. Kinetoterapeutul are 3 sarcini importante: să informeze, să sfătuiască și să instruiască pacientul.
Un program de exerciții general care nu este individualizat pentru dumneavoastră, nu va face alteceva decât să accentueze curburile vicioase ale coloanei. De aceea recomandarea noastră este să aplelați doar la specialiști, care să creeze un astfel de program pentru dumneavoastră și să aibe răbdarea de a vă corecta pozițile pe tot parcursul ședințelor.
Atunci când sunt efectuate corect, exercițiile specifice scoliozei ajută la reducerea curburii/curburilor, dar produc și o consolidare a musculaturii paravertebrale care susține coloana vertebrală, tocmai pentru a nu exista o regresie ulterioară.
Obiectivele kinetoterapiei:
- Reducerea curburii/lor
- Creșterea rezistenței/ forței musculare;
- coordonării;
- Îmbunătățirea echilibrului;
- Corecții ergonomice;
- Controlul neuromotor al coloanei vertebrale;
- Reeducarea respirației.
Exercițiile de respirație combinate cu mobilizările toracice active sunt un alt aspect important al programului de recuperare a scoliozei prin kinetoterapie.
Severitatea curburii poate provoca o presiune asupra căilor respiratorii și a plămânilor. Pacientul poate avea probleme în timpul respirației. Dar poate avea efecte negative și asupra celorlalte organe(inimă, ficat, pancreas, intestine)
Exercițiile din cadrul unui program de reabilitare respiratorie la pacienții cu scolioză ar include:
- Tehnici de educație respiratorie (ventilație abdominal-diafragmatică, mobilizare toracică, ventilație în repaus și în timpul activităților vieții zilnice) pentru mobilizarea și prevenirea rigidității toracelui și a mușchilor scheletici.
- Drenaj postural și vibrații pentru evacuarea mucusului și scăderea rezistenței căilor respiratorii.
- Tehnici de relaxare pentru a ne asigura că pacienții ar avea un control mai bun al respirației (pentru a contracara dispneea).
Concluzii:
Cu cât se acționează mai devreme în a începe un program de recuperare cu atât se scurtează timpul recuperării.
O scolioză, chiar și ușoară poate avea efecte secundare severe, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.
De cele mai multe ori, gradul soliozei crește dacă aceasta este neglijată pe o perioadă îndelungată de timp. Degradările care pot surveni în timp pot fi uneori ireversibile( presiunea pe discurile intervertebrale, care poat educe la deshidratarea discului sau chiar la herniere)
Cea mai eficientă cale de a recupera scolioza este kinetoterapia, dar dacă se folosesc și alte tehnici randamentul recuperării poate crește.